Konum Telefon Whatsapp

Yurt Ortamına Uyum Sağlamak İçin Yapılabilecekler Nelerdir?

Yurt Ortamına Uyum Sağlamak İçin Yapılabilecekler Nelerdir?

Yurt yaşamı, hem paylaşmayı hem de farklılıklara saygı duymayı öğrenmek açısından içinde bulunabileceğiniz en işlevsel ortamlardan birisidir. Aynı zamanda kendinizi ve diğer insanları daha yakından tanımak için sizlere bolca vakit ve bolca da fırsat sunar. Başlangıçta evinize hiç de benzemediğini düşündüğünüz yabancı bir ortamda hiç tanımadığınız insanlarla yaşamak ile ilgili önyargılarınız olabilir. Bu nedenle, bu süreç başladığında kendiniz için kaygılanabilir, kendinizi olumlu veya olumsuz birçok beklenti içerisinde bulabilirsiniz. Yurtta yaşamak ile ilgili birçok sıkıntınız, yurda ve yurt içerisindeki bireylere alıştıkça zaman içerisinde kendiliğinden kaybolup gidecektir. Ancak uyum sürecinizi hızlandırmak ve kolaylaştırmak elbette ki sizin ellerinizde; bazı konularda kendinizi değiştirmeniz ve geliştirmeniz gerekebilir. Yurda alışma döneminde belki de öğrenmeniz gereken en önemli şey kendi kişisel alalarınızı korumayı öğrenirken diğer bireylerin kişisel alanlarına da saygılı ve özenli olmaya özen göstermek olacaktır.

Yurt Yaşamının Size Katabilecekleri

 Bir yaşam alanı olarak yurt tercih etmenin en güzel yanlarından biri, yurtların sizlere aynı üniversitede, belki de aynı bölümde okuduğunuz birçok akran kitle ile tanışma ve arkadaş olma olanağı sunmasıdır. Ayrıca, yurt yaşamında arkadaşlarınızla gece-gündüz fark etmeksizin birlikte zaman geçirmek gibi bir olanağınız da olur.    Yurt sahip olduğunuz veya olmadığınız birçok şeyin diğer bireylerle karşılıklı paylaşıldığı bir yerdir. Paylaşabilmeyi öğrendikçe beraber yaşadığınız kişilerle daha da yakınlaşır ve hatta çokça kardeşe sahip olduğunuz bir aile gibi olursunuz. Gereksinim duyduğunuzda etrafınızda sizinle de bir şeylerini paylaşabilecek birçok insan tanırsınız.

Yurt yalnızca bir mekân değil, aynı zamanda evinden ilk kez ayrılacak olanlar için yepyeni bir yaşam biçimidir. Kendi kararlarınızı kendiniz alacağınız, ne zaman ders çalışacağınıza, ne zaman uyuyacağınıza ve daha nice seçimlere yine kendiniz karar vereceğiniz bir sürecin başlangıcıdır. Yurt yaşamı sizlere sunduğu bağımsız yaşam biçimi ile beraber birçok sorumluluk da getirmektedir. Bu bazen sizi biraz zorlasa da kendi ayaklarınızın üzerinde durabilmek, kararlarınızın sorumluluğunu üstlenebilmek için harika bir fırsat olacaktır.

Yurt Yaşamının Tatlı Zorlukları ve Baş Etme Yöntemleri

           Ev ortamını özleyebilirsiniz ki bu çok normaldir. Bu özlemin içerisinde yas, üzüntü, değişimden korkma, yeni başlangıçlar nedeni ile hayal kırıklığına uğrama kaygısı ve yalnızlık hisleri oldukça yoğun hissedilir. Bazen, sevgi ve aidiyet ihtiyaçları uzun süre karşılanamayabilir ve bu özlem sizi ağır depresyonlara götürebilir. Lütfen böyle bir duruma izin vermeyin! Emin olun yıllar sonra yurttan ayrılıp eve dönerken de aynılarını alıştığınız yurt ortamı için hissedeceksiniz. Evi özlemenin bir parçası da gelecekle yüzleşmekten korkma, geleceğin getireceği yeni sorumluluk ve rollerle baş edebileceğinden emin olamama durumundan kaynaklanmaktadır. Bahsettiğimiz özlemle ve beraberinde getireceği yoğun duygularla başa çıkabilmeniz için; Ankara öğrenci yurtları bünyesinde de yer alan İdeal Kız ve Erkek Yükseköğrenim Öğrenci Yurtları olarak aşağıdaki yöntemleri okumanıza sunduk.

  • Yurt ortamında yaşadığınız olumsuz hislerin aile ortamında olduğu gibi kendi kendine yok olmasını beklemeyin. Çünkü aileniz sizi yıllardır tanıyor ve bir bakışınızdan durumu anlayabiliyor. Bu konuda yeni girdiğiniz kalabalıklar için her daim aktif olmak, somut adımlar atmak işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Sizi anlayacağını düşündüğünüz insanlarla konuşmayı deneyebilirsiniz. Bu durum yaşadığınız sıkıntılar ile yüzleşmenizi ve farklı bakış açılarıyla çözüme kavuşmanızı hızlandıracaktır.  
     
  • Yeni odanıza evden tanıdık eşyalar getirebilirsiniz. Size tanıdık gelecek ve güvende hissettirecek eşyalar illaki vardır. Bu şekilde birdenbire ortam değiştirmenin yaşattığı şoku hafifletebilir ve yeni odanızı daha kolay sahiplenebilirsiniz. Kendinizi yeni çevrenize en hızlı şekilde alıştırın; yurt binasını, odaları, kantini ve elbette ki çalışanları tanıdıkça her şey daha güvenli ve kontrol altında gelecektir.       
     
  • Ailenizle ve eski arkadaşlarınızla iletişiminizi sürdürün tabii ama bu konuda kendinize bir sınır da getirin. Tamamı ile değişen düzeninize eskileri halen dâhil etmeye çalışmak sizi yoracaktır. Sizi tanıyan ve anlayan kişilerle konuşmanın iyi geldiğini biliyoruz. Ancak sürekli evi aramak, sadece eski arkadaşlarınızla konuşmak yeni ortamınıza uyum sağlamanızı ve haliyle motive olmanızı da geciktirebilir. Kısacası bu dengeyi elinizden geldiği kadarı ile korumaya çalışmak, kendiniz için yapabileceğiniz en yerinde hareket olacaktır.
     
  • Eve gitmek için uygun olan bir süre zarfından tarih belirleyebilir ve hazırlıklarınızı bu tarihe göre yapabilirsiniz. Bunu yapmak, ani bir depresyon hali ile pes edip geri dönmenizi veya yanlış kararlar vermenizi engelleyecektir. Böyle bir karar almak yerine gitmenizin uygun olduğu tarihe kadar beklemek sizlere yeni insanlarla tanışma olanağı için daha fazla zaman kazandırmış olacaktır. Bunlara rağmen halen adaptasyon sorunu yaşıyorsanız, dönüş tarihinizi beklerken kendinize ve insanlara bir şans daha verip kampüs içerisinde veya yurt içerisinde çeşitli aktivitelere katılabilirsiniz.

Yaşamın Her Anında Farklı Bir Arkadaşa Sahip Olmak

    Yurt yaşamı içerisinde yeni arkadaşlar edinmek ve aileden bağımsız bir hayat sürdürmek sizin için çok önemli adımlar olsa da, rahat yuvanızdan çıkıp birileriyle paylaşmak zorunda olduğunuz bir odaya geçmek oldukça büyük bir değişikliktir. Belki tek kişilik bir oda da tercih edebilirsiniz fakat bu yine ortak alanların paylaşılmak zorunda olduğu gerçeğini değiştirmeyecektir. Odanızda, kafeteryada, koridorunuzda, bahçenizde ve okulunuzda sürekli farklı insanlarla olacaksınız. Bu değişikliğe kolayca uyum sağlayabilmeniz için de yine Ankara öğrenci yurtları bünyesinde de yer alan İdeal Kız ve Erkek Yükseköğrenim Öğrenci Yurtları olarak sizler için birkaç yöntem derledik ve okumanıza sunduk.

  • Yurtta yaşarken ister istemez disiplinli ve sabırlı olmayı öğrenirsiniz, bu öğrenci yurtlarının size kazandırdığı hayat boyu en çok işinize yarayacak olan öğretidir. İyi uyuyabileceğiniz, sağlıklı beslenebileceğiniz ve gerektiğinde ders çalışabileceğiniz bir sistem oturtmaya çalışabilirsiniz fakat tüm bunları planlarken; yalnızca ders odaklı olmamanızı, eğlencenizden de geri kalmamanızı tavsiye ederiz.           
     
  • Başkalarının beklentilerine özen gösterebilirsiniz fakat tamamı ile de onların istediği kalıplara girmek sizi siz olmaktan çıkaracaktır. Karşılıklı saygı çerçevesi dediğimiz alana layıkıyla girmenin en gerekli olduğu yerler üniversite ve yurt ortamlarıdır. Yaşam tarzınızı gözden geçirebilir ve sevilmeyen, rahatsız edici olabilecek davranışlarınızı bir kenara bırakmaya çalışabilirsiniz. Ailenizin tolerans gösterdiği her şeye yurttaki arkadaşlarınızın veya personellerin de tolerans göstermesini beklememelisiniz. Zira aile görmezden gelici ve her şeyi affedici özellikleri ile bambaşkadır.
     
  • Açık görüşlü ve hoşgörülü bir tutum sergilemenizde de fayda olacaktır. İnsanları dış görünüşlerine göre veya ilk görüşünüzdeki samimiyetine/samimiyetsizliğine göre yargılamamaya çalışmalısınız. Üniversite demek yeni deneyimler demektir ve yurtta kalmak tam bir yetişkin olma yolunda atacağınız ilk adımdır. Bu nedenden ötürü olgun bir tutum sergileyip farklılıklara saygı gösterebilir, yeni tanıştığınız her insana hoşunuza gitmese bile ikinci bir şans tanıyabilirsiniz.        
     
  • Yurt akşamları uzadıkça uzayan tatlı sohbetler sizi geceleri uyutmayabilir ama zaman geçtikçe farkında bile olmadan sohbetlere dâhil olacağınız için üzülmeyin. Nasıl mı? Sessiz ortamlara alışıksanız, fazla sohbet etmeyi de sevmiyorsanız bu durum sizi başlarda zorlayabilir fakat ileriki zamanlarda kafa dağıtmak istediğinizde hoşunuza bile gidecektir. Çünkü yurtlara alışmanın en kolay yolu mümkün olduğunca fazla arkadaş edinmektir. Böylece başlarda her şeyin çok yabancı ve tedirgin edici olduğu bir ortamı en hızlı şekilde tanıdık hale getirmiş olursunuz.
     
  • Tek sosyal ortamınızın yurt ortamı olmasına izin vermeyin ve arada bir yurttan çıkmayı deneyin. Gittiğiniz her yeni şehirde sizin için keşfedilecek yüzlerce yeni mekân olduğunu unutmayın. Her gün gittiğiniz ve sıkıldığınızı düşündüğünüz kampüsünüzde bile hala keşfedilecek çok fazla yer olduğundan eminiz fakat okula gitmek haricinde yurttan çıkmazsanız bunları hiçbir zaman göremeyeceksiniz. Eğlenin! İlk amacınız üniversiteyi bitirmek olsa da, bu süre içinde oldukça fazla eğlenebilirsiniz. Yalnızca sorumluluklarınızı unutmayın ve güvende olduğunuzdan emin olun.    

Bir Oda Arkadaşı İle Yaşamak     

   Bir oda arkadaşı ile yaşamak bir insandan hoşlanmayı kesinlikle gerektirmez ama fikirlerinizi birbirinizle paylaşmak, hoşgörülü olmak, ortak nokta bulabilmek ve sorunlarla birlikte baş edebilmeyi gerektirir. Konuşmak, paylaşmak, anlaşmaya varmak aslında çok da özel bir çaba gerektirmez. Sadece belli başlı iletişim becerilerine sahip olmakla ilgilidir. Ortak his, tercih ve zevkleriniz olmasa da birbirinizi anlayabilir; birbirinizin haklarına ve kişisel alanlarına saygı duyabilirsiniz. Oda arkadaşınız veya arkadaşlarınız ile geçinebilmeniz ve sorunlarınızı rahatça çözebilmeniz için Ankara öğrenci yurtları bünyesinde yer alan İdeal Kız ve Erkek Yükseköğrenim Öğrenci Yurtları’nın sizler için birkaç önerisi var.

  • Odaya yerleştiğiniz ve tanıştığınız ilk andan itibaren kurallarınızı baştan koyabilir, sorun yaratabilecek konuları önceden belirleyebilirsiniz. Erkenden yapılacak olan karşılıklı konuşmalar ve belirlenen kurallar, ikinizin de bu yaşayış biçimine dikkat ederek haliyle de bir süre sonra bu yaşayış biçimine alışarak devam etmesine vesile olacaktır.    
     
  • Haklarınız ihlal edildiğinde, bir şeyin yanlış yapıldığını düşündüğünüzde veya kişisel alanlarınıza müdahale gözlemlediğinizde, saldırgan olmadan ya da tamamen pasif kalmadan sorunlarınızı dile getirmeye çalışabilirsiniz. Herkesin arkadaşları, aktiviteleri ve ders çalışmaları gereken süreçler olacaktır, bu nedenle esnek olmanızda fayda var. Aranızı ne kadar iyi tutar ve onun aktivitelerine, arkadaşlarına ve alanına saygı gösterirseniz, çatışma durumlarında sorunu çözmeniz o kadar kolay olacaktır. Orta yollar bulmak hayatınızın her alanında insanlar konusunda sizi huzura eriştirecektir.
     
  • Oda arkadaşınızla veya arkadaşlarınızla olan çatışmalarınızda kazanmak ya da kaybetmek yoktur. Şayet orta yolu bulursanız ikiniz de kazanırsınız. Kendi istediğinizin olması için ısrar etmektense ikinizi de mutlu edecek bir çözüm bulmaya çalışmanız herkes için daha iyi olacaktır. Hoşunuza giden şeyleri ya da sıkıntılarınızı vakit kaybetmeden, doğrudan arkadaşınıza söyleyebilir; ondan da kendisi için sizinle alakalı hoşuna gitmeyen konularda aynısını yapmasını isteyebilirsiniz.    
     
  • Kızgınlıklarınızı biriktirmemenizde de fayda var, çünkü bu durum ufacık problemlerde bile çok büyük sıkıntılar yaşamanıza sebebiyet verebilir. Yalnız bu süreçte sorununuzu dile getirirken suçlamamaya, yargılamamaya, objektif olmaya çalışmanız gerekmektedir. Sorunlarınızı karşınızdakine bildirerek birlikte bir çözüme varmanın; sanıldığının aksine insanları birbirlerine yaklaştırdığını göreceksiniz. Empati kurmaya ve olayları arkadaşınızın bakış açısından da görmeye çalışabilirsiniz. Gerekiyorsa özür dilemekten kesinlikle çekinmeyin ve onu da dinleyip özür dilemesine izin verin.
     
  • Beraber yaşarken bir tarafın “neden öyle hissettiği” değil, “öyle hissediyor olması” önemlidir ve buna saygı duyup uyum sağlamak gerekmektedir. Bazen sorunları çözmeyi deneseniz de sonuca ulaşamayabilirsiniz. Böyle durumlarda objektif olabileceğini düşündüğünüz bir kişiden yardım isteyebilirsiniz. Örneğin; yurt müdürü veya ortak bir arkadaş… Zaten belki yirmi senedir, belki daha fazla bir süredir yaşadığımız aile fertlerimizle bile ara ara tartışmalara girebiliyorken, kimsenin tamamen sorunsuz bir oda arkadaşlığı ilişkisi sürdürmesi beklenemez.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir