ÖZEL YURT MU? EV Mİ?
Bu yazımızı üniversiteyi kazanıp, yer problemini aşmaya çalışan öğrenciler ve aileleri için yazıyoruz.
Üniversiteyi kazanan öğrenciler yurt ya da eve çıkmak arasında kalmaktadır. Bu yazımızda size konuyla ilgili birkaç ana başlık altında bilgiler verilecektir.
ZAMAN VE RAHATLIK
Yurtta kalan öğrenciler, çamaşır, bulaşık, temizlik, yemek gibi meşgul edicilerle uğraşmadıklarından hem rahat etmekte hem de kendilerine bolca vakit ayırabilmektedir. Böylece; üniversitede okumanın gerçek amacı olan ders çalışma işlemini de rahatlıkla yapabilmektedirler.
Ayrıca yurtlarda ikamet eden kişiler öğrencilerdir. Dolayısıyla ortak bir çalışma ortamı oluşmaktadır. Oluşan bu ortam sayesinde rahatlıkla ders çalışılabilmekte ve sınavlara güzel bir şekilde hazırlanılabilmektedir.
İlave olarak yurtta kalındığı takdirde, evde olduğu gibi yaşamı arkadaşa göre düzenleme gibi bir durumda söz konusu olmamaktadır.
GÜVENLİK
Bir öğrenci için başka bir şehirde yaşamayla ilgili en büyük sorun güvenliktir. Tek başına ya da birkaç kişiyle kalınan bir ortamdaki güvenlik düzeyiyle, birçok kişinin beraberce kaldığı yurtlardaki güvenlik seviyesi elbette birbirinden farklıdır. Ayrıca yurtlarda güvenlik kamerası, güvenlik görevlisi gibi özel unsurlar bulunmaktadır. Bu nedenle yurtlarda, üzerine sorumluluk verilmiş kişilerin gözetiminde olmak en mantıklı yol olarak gözükmektedir.
Ayrıca yurtlar belirli aralıklarla denetlenmektedir. Dolayısıyla can güvenliğini tehdit eden ve insani olmayan faktörlerde bu sayede bertaraf edilmektedir.
MALİYETLER
Evde kalmakla, yurtta kalmak arasında maliyet açısından ciddi farklar vardır. Kira, faturalar, yemek masrafı vs. derken yurtlara ödenen paraların üstünde maliyetlerle karşılaşılmaktadır. Fakat yurt idareleri devamlı bu konuyla iştigal ettiklerinden, alımları topluca yaptıklarından ve anlaşmalı kuruluşlarla işlerini görmelerinden ötürü bu hizmetleri daha uygun fiyatlarda verebilmektedir.
Ayrıca öğrenciler yurtlarda kaldığında hiçbir şekilde eşya alımı, eşya yenileme ve tamir gibi masraflarla karşı karşıya kalmamaktadır.
HİJYEN VE TEMİZLİK
Evde kalan öğrenciler vakitsizlik ve temizlik yapmaya alışık olmamadan kaynaklı olarak bir süre sonra çoğunlukla temizliğe dikkat etmemekte, bundan ötürü de ciddi rahatsızlıklara yakalanabilmektedirler. Halbuki yurtlarda rutin olarak temizlik yapılmaktadır. Bu sayede öğrenciler daha hijyenik bir ortamda barınabilmektedir.
YENİ YERE ADAPTASYON
Yeni gelinen şehre adaptasyon gerçekten zor ve uzun süren bir iştir. Öğrencilerin bu süreçten geçmeleri çok zor olmaktadır. Halbuki yurtlarda kurulu bir düzen vardır. Öğrenciye ise sadece okuluna gidip gelmek düşmektedir.